Bagaimana untuk memulakan bisnes internet?  Ada idea?  

Internet sememangnya telah mengubah cara hidup kita.  Ianya menawarkan tempat di mana seseorang individu bersaing dengan organisasi global di dalam perniagaan.  Tetapi bagaimana untuk bermula?

1) Pelan Perniagaan
Setiap yang baru hendak bermula perlu ada pelan dan strategi.  Anda perlu tahu pasaran sasaran anda, mendapatkan sumber yang baik, membina kesetiaan pelanggan terutamanya blogger dan menjalin ikatan yang baik dengan pesaing anda.  Oleh itu penyediaan dan penyelidikan adalah penting.

2) Mencari Pasaran
Salah satu elemen yang paling penting dalam bisnes online adalah mencari pasaran.  Sebagai contoh, bisnes hamper.  Anda perlu mencari idea untuk memasarkan hamper kepada siapa dan bagaimana.  Buat lain dari yang lain.

3) Pembiayaan
Terdapat banyak pilihan pembiayaan yang ada kepada usahawan yang bercita-cita tinggi.  Bagi peniaga kecil dan baru bermula, banyak bisnes yang tidak memerlukan modal seperti dropship dan affiliate.  Cuba gunakan modal sendiri tanpa pinjaman bank.

4) Laman Web
Bina laman web.  Upah pakar jika ada bajet.  Jika tidak gunakan sumber yang murah atau percuma seperti blog, fanpage dan facebook.  Pastikan kandungan laman web atau page bisnes anda sentiasa dikemaskini jika anda ingin berjaya dalam jangka masa panjang.  Di samping itu memudahkan orang ramai untuk berhubung dengan produk yang anda tawarkan.

5) Pemasaran
Satu sebab bisnes online gagal adalah pemasaran yang tidak betul.  Jangan harap pelanggan akan mencari anda jika produk atau perkhidmatan yang ditawarkan tidak memenuhi citarasa mereka.  Laman web tidak dikemaskini, keterangan produk tidak lengkap, pesanan lambat dan lain-lain.  Jika anda tidak mempromosi diri sendiri, bagaimana pelanggan berpotensi akan mencari anda?

Gunakan laman web seperti Google AdWords untuk pengiklanan.  Boleh juga menghantar emel kepada kawan-kawan dan saudara mara untuk mempromosikan produk anda.  Sertai forum dan ruangan diskusi supaya orang ramai tahu anda ada produk untuk ditawarkan kepada mereka.  

6) Urusniaga Pelanggan
Jadikan setiap urusan dengan pelanggan adalah penting.  Layan setiap persoalan mereka, cepatkan penghantaran, memenuhi setiap pesanan dan lain-lain.  Laman web atau blog perlu mesra pengguna supaya pelanggan tidak yakin untuk membuat pembelian.  Keselamatan juga harus menjadi keutamaan supaya pelanggan merasa selamat dan yakin butiran mereka disimpan dengan selamat.

Berhubung dengan mereka sekerap mungkin untuk membantu anda mengenali dan membina keyakinan kepada perkhidmatan yang anda berikan.  Tanya apa yang mereka mahu dan bertindak balas terhadap apa yang mereka katakan.

7) Bersabar
Jika bisnes anda bermula dengan modal kecil, kesabaran perlu ada.  Jangan berputus asa kerana ia akan mengambil masa untuk mendapatkan hasil yang banyak.  Bisnes online memerlukan banyak tenaga, semangat, keazaman dan realistik.  Perlu ingat bahawa bisnes online boleh menjadi salah satu perkara yang paling sukar yang pernah anda lakukan dan ianya juga boleh menjadi perkara yang paling memuaskan.  

Fikir-fikirkanlah.  Anda yang menentukan bisnes anda.  

Alhamdulillah, saya telah ditemukan dengan Pn. Masayu Ahmad di Facebook.  Seorang yang banyak pengalaman dalam dunia penulisan. Perkenalan dengan beliau telah membawa saya ke dunia blogging untuk bisnes.  Banyak ilmu yang saya kutip dari pengalaman beliau.  Terima kasih.

Sempena Ramadhan ini, kami Alumni dari Rumah ada membuat kelas online.  Kelas kami fleksible dan mengikut kesesuaian masa anda.  Kami ajar buat blog bisnes dan fanpage.  

                                         Ebook tentang asas blog 


                          Kami ajar menjalankan bisnes dari rumah

Untuk keterangan lanjut, boleh hubungi saya :
norazizahsudin@gmail.com 
atau PM norazizah.sudin@facebook.com6 Ulasan

 1. Saranan yang bagus.
  Anda boleh juga mencuba bisnes ini
  http://jomduitjutawanqmg.blogspot.com/

  BalasPadam
  Balasan
  1. Apa pendapat admin tentang kerja online atau affiliate produk kesihatan. 1 order 8 usd. Jual malaysia?. saya ada peluang keduanya kalau admin minat. Jemput ke blog saya utk kongsi idea


   [Jemput ke blog saya untuk tips Kerja Part Time Online]

   Padam
 2. Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan, Apakah Anda membutuhkan serius pinjaman mendesak, Apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda karena kami memberikan pinjaman pribadi, pinjaman bisnis, dan kredit korporasi, dan segala macam pinjaman pada tingkat bunga 2% .HURRAY !!! Hal ini hampir mendapatkan untuk mengakhiri tahun ini dan kami berada di Diana White Firm Pinjaman, kami menjamin semua klien berharga kami bahwa mereka akan mendapatkan semua pinjaman masing-masing dan menjadi tahun baru dengan senyum di wajah mereka.

  Untuk informasi lebih lanjut hubungi kami sekarang melalui email {} dianawhiteloanfirm@gmail.com

  Informasi Peminjam:
  Nama Lengkap: _______________
  Negara: __________________
  Sex: ______________________
  Umur: ______________________
  Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: _______
  Durasi Pinjaman: ____________
  Tujuan pinjaman: _____________
  Nomor Cell Phone: ________


  DIANAWHITELOANFIRM
  (dianawhiteloanfirm@gmail.com)

  BalasPadam
 3. Adakah anda memerlukan bantuan kewangan kerana penguncian virus korona, kemudian pergi sekarang ke syarikat pinjaman rossa stanley di mana terdapat pelepasan BANK DUNIA untuk semua orang, jadi hubungi kami sekarang di syarikat pinjaman rossa stanley sekarang untuk bantuan pinjaman dan kewangan anda melalui mana-mana saluran berikut

  E-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com atau suuport@rossastanleyloan.org
  Panggilan / teks / WhatsApp / Telegram: +1 (213) -315-3118 Laman web: www.rossastanleyloan.org Twitter rasmi: Rossastanlyloan
  Facebook rasmi: Rossa Stanley Favor
  Memohon atau melayari kami di web di
  http://www.rossastanleyloan.org

  BalasPadam
 4. nama saya Redzuan Sarina Binti dari PULAU PINANG,
  MALAYSIA. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Rossa kerana membantu saya mendapatkan pinjaman. selama tiga bulan, saya telah mencari pinjaman untuk melunaskan hutang, setiap orang yang saya temui ditipu dan mengambil wang saya sehingga akhirnya saya melihat kisah Cik Masitah Ayob dan alamat laman web syarikat yang dikongsinya. Syarikat kemudian memberi saya pinjaman sebanyak RM470,000 yang saya mohon. syarikat juga dapat membantu anda. kerana syarikat itu juga telah menolong beberapa rakan saya yang lain. Sekiranya anda memerlukan bantuan kewangan, sila hubungi syarikat ROSSA FINANCE melalui e-mel: Rossastanleyloancompany@gmail.com
  Syarikat itu tidak tahu bahawa saya melakukan ini dengan menyebarkan niat baik syarikat kepada saya, tetapi saya merasakan saya harus membagikannya kepada anda semua untuk membebaskan diri daripada penipu, berhati-hati dengan peniru dan hubungi syarikat pinjaman yang betul. Di bawah ini adalah kata-kata semangat bagi mereka yang mencari pemberi pinjaman swasta yang jujur ​​dan jujur.
  "jika anda memerlukan pinjaman untuk membayar kredit dan hutang? Adakah anda memerlukan kewangan untuk menubuhkan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk melaksanakan projek besar? Adakah anda memerlukan pinjaman kuliah? Adakah anda memerlukan dana untuk pelbagai tujuan lain?" ? Inilah e-mel saya untuk sebarang pertanyaan mengenai ibu rossa,
  e-mel saya: redzuansarinabinti2020@gmail.com
  nombor saya + 601616345654
  E-mel ibu rossa: Rossastanleyloancompany@gmail.com
  syarikat rossa Call / text / WhatsApp: +1 (213) -315-3118
  Laman web: www.rossastanleyloan.org
  Twitter rasmi: Rossastanlyloan
  Facebook rasmi: Rossa Stanley Favor

  BalasPadam
 5. Adakah anda memerlukan bantuan kewangan? Adakah anda menghadapi krisis kewangan atau anda memerlukan dana untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan dana untuk menyelesaikan hutang atau membayar bil atau memulakan perniagaan yang baik? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan anda sukar mendapatkan perkhidmatan modal dari bank tempatan dan institusi kewangan lain? Inilah peluang anda untuk mendapatkan perkhidmatan kewangan dari syarikat kami. Kami menawarkan kewangan berikut kepada individu-
  * Kewangan komersial
  * Kewangan peribadi
  * Kewangan perniagaan
  * Pembiayaan pembinaan
  * Kewangan perniagaan dan banyak lagi: kadar faedah @1%; Hubungi Kami Melalui
  e_mail:(financialserviceauthority400@gmail.com)

  Anda juga boleh mencapai perkara berikut
  https://dubaifinancialserviceauthority.blogspot.com/
  WhatsApp: +601125693785

  BalasPadam