Terdapat ramai suri rumah yang bercita-cita ingin bekerja dari rumah.  Pelbagai sebab yang menyebabkan mereka ingin berbuat demikian, seperti masalah anak, masalah pembantu rumah, masalah kerja dan lain-lain.  Saya ialah salah seorang darinya.  Mempunyai impian untuk bekerja dari rumah dan juga ada bisnes sendiri. 

Mari kita baca ulasan mengenai wanita bekerja mengikut pandangan Islam oleh Ustaz Dr. Zaharuddin Abdul Rahman.  

Kerja Sebagai Syarat
  •  Seorang isteri dibenarkan untuk meletakkan syarat pada akad perkahwinannya bahawa ia hendaklah dibenarkan bekerja, apabila suami redha dengan syarat itu, ia menjadi kemestian baginya untuk membenarkan (setelah kahwin). Syarat itu hendaklah dinyatakan secara jelas ketika akad.
     
  •  Suami pula harus meminta isteri meninggalkan kerjayanya walaupun sebelum ini ia membenarkannya, iaitu sekiranya meninggalkan pekerjaan itu dibuat atas tujuan kepentingan keluarga dan anak-anak.
     
  •  Tidak harus, pada pandangan syara' bagi seorang suami untuk menjadikan keizinannya kepada isteri untuk bekerja dengan syarat isteri hendaklah membantu perbelanjaan keluarga yang diwajibkan ke atas suami; tidak harus juga suami mensyaratkan isteri memberi sebahagian daripada pendapatannya kepada suami.
     
  •  Suami tidak boleh memaksa isteri untuk keluar bekerja.

Pandangan penuh boleh dibaca di sini.  

Untuk bermula, kita kena yakin dan tahu apa yang kita mahu.  Untuk bermula, cari maklumat dan mula bertindak dari sekarang.  Banyak kerja yang boleh dibuat jika kita betul-betul mempunyai impian ingin bekerja dari rumah.  Sebagai contoh, memasak, menjahit, menulis, membuat kraftangan dan lain-lain boleh dijadikan permulaan untuk anda bermula bekerja dari rumah.  

Jika anda masih buntu untuk bermula, cuba baca blog ini dan sini  sebagai panduan dan untuk mendapatkan idea.  

Akhir sekali, jika anda telah membuat keputusan untuk memulakan langkah ini, saya boleh berkongsi idea. Akademi Bekerja Dari Rumah ada membuat kelas untuk anda yang baru hendak bermula. 
 
Kami menawarkan dua kelas asas blog iaitu :

1)  Kelas asas blog penulisan
2)  Kelas asas blog fanpage

Hubungi saya untuk info selanjutnya : 
Email : norazizahsudin@gmail.com  
SMS/Whatsapp : 019-7461502

Terdapat juga ebook yang boleh dibaca untuk anda mendapatkan idea sebenar mengenai kerja dari rumah.

0 Ulasan