Saya suka membaca artikel dari blog seorang jutawan internet, saudara Irfan Khairi.  Membacanya setiap hari membuatkan saya begitu teruja dan sentiasa berimpian untuk menjadi sepertinya.  Walaupun saya baru di dalam bisnes internet, tetapi tidak mustahil jika saya boleh mencapainya.  Setiap orang berhak untuk berimpian samada besar atau kecil.  Yang penting ada keinginan dan keyakinan.  Tahu matlamat kita dan  kita boleh mencapai apa yang kita mahu.  

Menurut Irfan Khairi, untuk berjaya di dalam perniagaan internet salah satu cara untuk berjaya adalah membuat promosi.  Ini adalah perkara paling penting dalam perniagaan online. Bagus mana pun produk anda, secantik dan sehebat mana pun produk tersebut, jika salah cara promosinya, produk anda tidak akan  terjual.  Di online, kita perlu iklankan supaya orang tahu akan kewujudan blog dan facebook yang kita bina tadi.  Lain jika anda mempunyai kedai yang nyata.  Orang yang lalu lalang di kawasan sekitar, dapat melihat kedai anda.  Jika di online, orang tidak akan tahu jika kita tidak membuat promosi.  Untuk membuat pengiklanan, ada cara yang berbayar dan percuma.  Untuk pengiklanan percuma, anda boleh letakkan di lamanweb pengiklanan percuma seperti Mudah.my dan lain-lain.  Untuk pengiklanan berbayar, anda boleh gunakan pengiklanan di facebook, pengiklanan di google dan menyewa slot iklan dimana-mana blog atau forum.

Akademi kami ada menyediakan platform ini untuk anda mengiklankan perniagaan anda.  Boleh klik di sini untuk info lanjut.  

Beliau juga telah berkongsi 10 tips untuk mencapai impian dalam bidang internet dan anda masih belum terlewat untuk mencapai azam tahun ini sekiranya anda betul-betul berminat untuk menceburi bisnes internet :

1)  Menulis impian anda 
Sebaik-baiknya ulangi menulis impian anda dan jika hendak lagi bagus, boleh tulis pada whiteboard supaya anda jadikan sebagai rujukan walaupun anda baru bangun dari tidur.

2)  Jelas dengan impian yang dirancang
Mengetahui faedah-faedah yang akan anda perolehi sekiranya anda berjaya kecapi impian anda.

3)  Perniagaan internet yang ingin dijalankan
Buat permulaan, tetapkan bidang / industri yang ingin diceburi.  Contoh dalam bidang kesihatan.

4)  Research
Mulakan dengan mencari info berkenaan minat dan tumpuan orang ramai dalam industri yang kita pilih.

5)  Produk dan Perkhidmatan
Ambil berat pada dua perkara ini ketika anda membuat kajian mencari informasi.
 
6)  Niche Market
Beri fokus kepada skop yang lebih kecil dalam bidang yang dipilih pada tip no. 3.

7)  Minat dan Pengalaman
Satu kelebihan sekiranya anda berlatarbelakangkan dari industri yang anda pilih.

8)  Pembekal
Hubungi syarikat yang dapat menyedikan produk atau perkhidmatan dalam industri yang anda ingin ceburi.

9)  Media Sosial
Jadikan laman sosial yang wujud sebagai medium untuk memperkenalkan produk atau perkhidmatan anda.  Kebiasaannya tidak dikenakan cas untuk pendaftaran.

10)  Pengiklanan
Kenalkan prospek dengan mulakan pemasaran pada pengunjung internet dengan memasarkan produk atau perkhidmatan dengan cara pengiklanan.

Tip-tip yang dikongsi adalah asas perniagaan di internet dan boleh dijadikan sebagai titik permulaan untuk anda capai impian dalam bidang internet.  Mulakan hari ini juga dan jangan bertangguh.  Terus melakukan dan kekalkan momentum untuk mencapai impian anda.  

Bercakap mengenai momentum, saya ingin kongsikan dengan pembaca apa yang saya baca dari buku Empayar Perniagaan Internet oleh Ammar Zahar.  Momentum seorang manusia akan semakin menurun apabila ia tidak dilakukan dan akhirnya hilang.  Tindakan segera perlu dibuat untuk mencapai dan mengekalkan momentum tersebut.   

Sebagi contoh jika kita ingin berniaga.  Cepat bertindak dan membuat keputusan.  Jangan mengambil masa yang terlalu lama untuk bertindak kerana akhirnya kita tidak bersemangat dan menjadi malas.  Bak kata orang putih, 'just do it', kerana ketika itu momentum kita sedang berada di paras yang tinggi.

Apa yang paling penting adalah anda perlu berani untuk mencuba.  Jika anda takut untuk bermula, sampai bila pun anda tidak akan memulakan langkah pertama anda.  

Jika anda sudah ada keinginan untuk mempunyai bisnes online tetapi tidak tahu bagaimana untuk bermula, saya ada membuat promosi untuk bulan September ini untuk kelas blog dan fanpage.  

Bagi yang berminat untuk memulakan bisnes secara dropship, kami tawarkan beberapa produk dropship melalui kelas asas blog fanpage.  Bagi yang sudah ada produk, mahu membina kedai maya juga boleh sertai kelas ini. Boleh hubungi saya melalui emel di norazizahsudin@gmail.com atau SMS/Whatsapp 019-7461502.

Bagi yang mahu mengiklankan produk / servis di internet, boleh iklankan di SOHO directori.  Tapak pengiklanan secara online yang memasarkan produk terus menerusi lebih 100 blog yang aktif, dan akan sentiasa ada penambahan setiap masa.  

Di samping itu juga anda boleh juga mendapatkan pakej ini untuk pembacaan awal tentang blog dan bisnes online.

 

0 Ulasan