Seronok ke ada perniagaan sendiri?  Jadi boss?  Mempunyai perniagaan sendiri ada kalanya menguntungkan dan adakalanya merugikan.  Ini semua bergantung kepada diri sendiri bagaimana anda menguruskan perniagaan anda. 

Perniagaan dalam talian nampak menyeronokkan tetapi memerlukan kesabaran dan komitmen.  Anda adalah boss dan adalah pekerja.  Anda yang menentukan untung rugi bisnes anda sendiri.  Keputusan di tangan anda.   Cari ilmu dan mentor yang betul jika anda ingin menceburi bisnes online.  Banyak seminar dan kursus yang boleh anda ikuti jika anda ingin menceburi bisnes ini seperti seminar Dr Azizan Osman, Irfan Khairi, Ammar Zahar dan lain-lain.

Manfaat yang diperolehi jika memiliki perniagaan sendiri adalah :

1)  Anda adalah boss.  Anda mempunyai fleksibiliti untuk membuat semua keputusan. 

2)  Masa bekerja ditentukan oleh anda sendiri.  Anda boleh bekerja mengikut masa anda.  Jika anda mahu melihat bisnes anda berjaya, anda akan bekerja lebih masa dan jika anda rasa malas untuk hari tersebut, maka tiada siapa akan melarang.  Tetapi jangan pula jadi gila kerja sehingga tiada masa untuk diri sendiri dan keluarga. 

3)  Keuntungan semuanya disimpan oleh anda.  Anda yang menentukan berapa banyak keuntungan yang ingin diperolehi untuk hari tersebut.  Jika anda mampu menggaji pekerja, maka dibayar gaji pekerja dahulu barulah disimpan keuntungan untuk diri anda.

4)  Lebih banyak wang yang anda buat, lebih banyak untung yang akan anda dapat.  Memiliki bisnes sendiri tidak bermakna anda duduk senang lenang tanpa berusaha.  Ia memerlukan banyak kerja dan penuh dedikasi jika anda mahu melihat bisnes anda berjaya.

Jika anda mempunyai idea untuk membuat bisnes online, maka jangan bertangguh dan mulakan dari sekarang.  Belum cuba belum tahu.  Cari maklumat dan idea untuk memulakan bisnes ini. Pilih bisnes yang anda minat dan teroka.  Di samping itu anda boleh menjual idea dan menolong orang ramai yang memerlukan khidmat dan kepakaran anda.  Sebagai contoh, jika anda minat berkenaaan pengantin, maka buatlah bisnes tentang pengantin seperti mengandam, menyewa pakaian pengantin, katering, menyewa peralatan pengantin dan lain-lain yang berkaitan dengan pengantin.  Bina blog atau website tentang pengantin.  Kongsi minat dan idea anda.  Untuk permulaan, boleh dimulakan dengan membuat bisnes dari rumah.  Belajar bina blog, fanpage dan lain-lain yang berkaitan untuk mempromosikan  bisnes anda.


Kami di Akademi Bekerja dari Rumah ada buat kelas : 

1) Kelas asas blog penulisan - untuk belajar menulis, berkongsi pengalaman hidup, kepakaran dan kemahiran. Sesuai juga untuk yang sudah ada blog sendiri.  Membina penjenamaan diri dan blog berpengaruh yang suka dibaca pelawat.  Malah ada juga yang hanya berkongsi hobi dan minat.  Dari situ juga lama-kelamaan boleh menjana pendapatan.  Jadikan blog sebagai travelog kisah perjalanan hidup, untuk tatapan anak-anak.

2) Kelas asas blog fanpage - sesuai untuk yang mahu bisnes dan baru hendak memulakan bisnes.  Kalau tiada produk, kami sediakan produk untuk dropship.  Jika ada boleh promosi produk sendiri.
Kami juga ada ebook tentang butik untuk anda yang berminat untuk membuka butik pakaian di samping buku Super WAHM Super MOM dan Asas Blog.  Jadikan ebook ini sebagai bacaan awal anda.


 
Hubungi saya untuk dianalisa sebelum anda masuk kelas.
  Email : norazizahsudin@gmail.com SMS/Whatsapp : 019-74615020 Ulasan