Teks : Norazizah Sudin

Orang bisnes dia pun hendak buat juga, tetapi main hentam keromo sahaja.  Disiplin tiada, baik dari segi masa, pengurusan kewangan dan lain-lain.  Perkara ini perlu di ambil kira.  

Disiplin penting jika ingin berjaya, tidak kira dalam apa sahaja bidang yang diceburi.  Pukul berapa bangun pagi, pukul berapa jumpa pelanggan, apa hendak buat pada hari itu dan lain-lain perlu ada disiplin.  Ikut jadual yang telah ditetapkan.  Jika ada perkara penting pada hari itu untuk diselesaikan, buat dan setelah itu buat perkara yang telah ditulis dalam jadual.  Sebab itulah jadual kerja atau list to do penting. 

Sekiranya kita tidak dapat mengawal diri sendiri, lebih baik tidak mencuba untuk menjadi kaya.  Hendak kaya, hendak berjaya mesti ada disiplin.  Bukan mudah untuk berjaya ya.

Begitu juga perlu ada disiplin di dalam pengurusan duit bisnes.  Jangan guna duit bisnes untuk kegunaan peribadi.  Ambil dahulu bayar kemudian, tetapi akhirnya tidak bayar.  Banyak yang jadi.  Malah saya sendiri pun pernah buat begini.  Tiada disiplin dalam pengurusan duit.  Tetapi akhirnya, setelah tahu kepentingannya dan belajar, barulah tahu.  

Untuk yang berminat untuk belajar pengurusan duit bisnes, boleh sertai kami dalam kelas urus akaun bisnes. 

Kesalahan yang biasa dilakukan oleh pemula WAHM : 
- tidak ada rekod
- tidak tahu aliran kewangan
- tidak pandai jejak sumber
- tidak tahu menyimpan rekod

Modul 1 & 2 :
Bagaimana merekod buku simpan kira-kira.
Pengenalan Kepada Asas Perniagaan Dan Fungsinya
- Mengenal dan belajar kepentingan dokumen
- Invois, cash, bil, resit, purchase order

Proses merekod setiap transaksi secara harian
BOOK KEEPING
DAILY TRANSACTION
RECORDING IN CHRONOLOGICAL ORDER

Ini semua akan diajar di dalam modul asas kelas akaun yang kami anjurkan. 

Boleh hubungi saya untuk kelas ini.  
0 Ulasan