Assalamualaikum semua,

Nak buat bisnes online ni hati kena kebal tau.  Hendak tau sebab apa?

Jom kita baca.

=>>  Kebal hati kalau waktu anda promosi barang jualan, tiada orang yang like pun.  Tetapi kalau pos gambar selfie, welfie ke atau apa-apa la, iaitu gambar yang tidak ada kena mengena langsung dengan bisnes anda, berderet-deret malah beratus-ratus pulak like, betul tak?

=>>  Kebal hati kalau pengikut atau rakan anda di FB atau IG akan berkurangan.  Mereka tidak lagi menjadi pengikut atau rakan anda kerana sudah bosan sebab anda asyik pos testimoni, gambar produk dan lain-lain berkatian bisnes.

=>>  Kebal hati kalau kawan-kawan terdekat anda tidak lagi sokong bisnes anda malah mereka akan kondem pulak.  Jadi apa akan anda buat?  Sentap?

=>>  Kebal hati kalau ada sebulan atau dua bulan tu, anda langsung tidak ada jualan.  Ataupun sehari, anda cuma dapat jual seunit sahaja produk anda.

=>>  Jadi untuk yang berniaga online atau atas talian tu, baik secara sepenuh masa atau separuh masa, sentiasalah positif dan jangan putus asa.  

Rezeki Allah itu sangat-sangat luas.  Pedulikan apa orang kata dan buat pada anda.  Anda teruskan sahaja dengan apa yang anda buat.  Pekakkan telinga dan butakan mata.  Butakan mata pada orang-orang negatif begini.  Jalan terus.

Hidup ini macam roda.  Ada ketika di atas dan ada ketikanya di bawah.  Yang penting, usaha, doa dan tawakkal.

Semoga kita yang berniaga secara kecil-kecilan atau besar-besaran ini dimurahkan rezeki melimpah ruah dan terus sukses!!

Faham kan?  

0 Ulasan